› 
Blog   ›   Články   ›   Aké jedlo zaradiť do keto diéty?

Aké jedlo zaradiť do keto diéty?

Filter

Chcete sa pustiť do keto diéty a hovoríte si, čo vlastne jesť? To je jedna z najčastejších otázok, na ktoré sa nás pýtate. Pretože chceme, aby bolo pre Vás chudnutie čo najľahšie, pripravili sme pre Vás prehľadný zoznam potravín, s ktorými pôjdu kilá dole jedna báseň.

Hlavným princípom stravovania počas tejto redukčnej diéty je obmedzenie sacharidov a zvýšenie príjmu bielkovín a tukov. Vďaka tomu vo Vašom tele nastane proces zvaný ketóza a Vy budete samovoľne spaľovať tuky. Toho docielite jednoducho tým, že budete jesť potraviny, ktoré obsahujú len minimálne množstvo sacharidov. A čo teda jesť?

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Tie totiž pomáhajú počas chudnutia udržať svalovú hmotu. Najlepším zdrojom bielkovín je mäso. Do keto diéty sa najviac hodí kvalitné hovädzie, kuracie, baranie a tiež šunka a slanina. Z rýb je to hlavne losos, makrela, tuniak a pstruh. Kto miluje morské plody, môže do svojho jedálnička zaradiť aj obľúbené krevety alebo mušle.

Časť Vášho jedálnička by mala tvoriť vajcia, a to na všetky spôsoby, alebo proteínové omelety. Doplniť bielkoviny môžete aj vďaka ďalším jedlám, ktoré obsahujú ich vysoké množstvo, ako sú napríklad proteínové palacinky. Ich príprava vám zaberie len pár minút, sú neskutočne dobré a navyše vám pomôžu schudnúť.

Zdravé tuky a oleje

Zhruba 3/4 kalórií tvoria pri keto diéte tuky, preto je ich konzumácia taká dôležitá. Najlepšie tuky a oleje sú samozrejme tie prírodné: avokádový, olivový olej, kokosový olej, maslo a masť.

Určite si dajte pozor na margarín, kupované dresingy a nekvalitné oleje (napr. repkový, kukuričný), tie môžu napáchať viac škody ako úžitku.

Ovocie a zelenina s nízkym obsahom sacharidov

Oboje obohatí Vašu diétu nielen o vitamíny, ale aj ďalšie osviežujúce chute a nové možnosti.

Z ovocia voľte bobuľoviny, ako sú jahody, maliny, čučoriedky, obsahujú malé množstvo a sacharidov, a napriek tomu chutia sladko. Možno Vás to prekvapí, ale avokádo je aj ovocie, a navyše je skvelým zdrojom zdravých tukov, ktoré sú pri ketogénnej strave viac ako žiadané.

Zo zeleniny je potom najlepšia tá listová (špenát, šalát, rukola, valeriánka a ďalšie). Ďalej môžete pridať uhorku, karfiol, brokolicu, špargľu, ružičkový kel, kapustu, stopkový zeler, reďkovky, cuketa a huby. Zeleninu môžete použiť ako čerstvú, tak tepelne upravenú.

Orechy a semienka

Sú zdrojom zdravých tukov, nasýtia a obsahujú živiny, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Preto si môžete doma urobiť zásobu mandlí, lieskových a vlašských orechov, chia semienok, slnečnicových a ľanových semienok, tie potom pridávať do kaší, ozdobiť s nimi biely jogurt alebo si ich dať samotné ako rýchlu desiatu.

Mliečne výrobky

Kvalitné mliečne výrobky sú zdrojom množstva dôležitých živín. Skvelou voľbou sú syry, ako je gouda, mozzarella a ďalšie. Dávajte si ale u nich pozor na skryté cukry, škrob a iné sacharidy. Určite vynechajte tavené syry a nízkotučné výrobky.

Nápoje a tekutiny

Veľa z nich totiž obsahuje veľké množstvo cukru, takže na to pozor. Vaše telo najviac ocenia vodu s citrónom, zelený čaj a ďalšie bylinkové čaje. Pri prvých dňoch, kedy do ketózy prechádzate, sa bude hodiť domáci vývar, ktorý dodá elektrolyty a pomôže prekonať neslávne známu "keto chrípku". Určite sa vyhnite alkoholu, obsahuje veľa cukru a mohol by narušiť proces ketózy.

Chcete ušetriť čas strávený v kuchyni? Potom sú tu pre Vás naše diétne jedlá Chia Shake, ktoré sú pre keto diétu stvorené!

-17%

Diétny balíček na týždeň

65 

(4 recenzie zákazníkov)
-23%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 2 týždne

119 

(7 recenzií zákazníkov)
-29%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 4 týždne

215 

(9 recenzií zákazníkov)
-34%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 8 týždňov

379 

(7 recenzií zákazníkov)
cogmagnifiermenu