› 
Blog   ›   Chudnutie   ›   Schudnite do plaviek podľa svojho diétneho typu

Schudnite do plaviek podľa svojho diétneho typu

Filter

Pokiaľ plánujete zhodiť ešte pred dovolenkou prebytočné kilá, zistite si, aký ste vlastne diétny typ. Podľa neho si totiž svoje chudnutie môžete naplánovať presne podľa seba tak, aby ste dosiahli tie najlepšie výsledky.

Zvážte, či ste skôr škovránok alebo sova a upravte si podľa toho svoj denný program, jedálniček aj pohybovú aktivitu. Uvidíte, že chudnutie vám potom pôjde oveľa ľahšie.

Sova alebo škovránok: aký ste diétny typ?

  • 1. diétny typ: škovránok

Ľudia, ktorí spadajú do tohto typu sú už od rána čulí. Najviac energie majú po prebudení av prvej polovici dňa, naopak popoludní ich energia postupne slabne.

Tomu je preto potrebné prispôsobiť jedálniček. Keďže najviac energie spotrebujú škovránky v prvej polovici dňa, mala by aj táto denná doba byť bohatšia na stravu. Hodia sa preto sýte raňajky, dopoludňajšia desiata a kvalitný obed.

Naopak v druhej polovici dňa už by sa títo ľudia mali stravovať ľahšie.

Pohybové aktivity si naplánujte na ráno alebo počas prvej polovice dňa, kedy máte najviac síl a energie a môžete preto dať do cvičenia maximum. Dobrou správou pre vás je, že podľa štúdií bývajú škovránky štíhlejšie a zdravšie, než sovy.

  • 2. diétny typ: sova

Sovy sú ráno a dopoludnia skôr v útlme a bdelosť a energiu získavajú až v popoludňajších a večerných hodinách, kedy sú najproduktívnejší.

Najviac energie teda potrebujú až v druhej polovici dňa, preto nie je nutné, aby sa ráno nútili do veľkých raňajok. Napriek tomu aby ste ako sovy predišli veľkému večernému hladu, uistite sa, že vaše raňajky obsahujú dostatok bielkovín. Vypite napríklad koktejl Chia Shake. Je ľahký, za to vám dodá poriadnu porciu bielkovín.

Popoludní by si sovy mali dať sýtejšiu desiatu a večer môžu pridať aj druhú večeru, pokiaľ sú aktívne aj v neskorých hodinách. Dávajte si však pozor na to, aby ste to v neskorých hodinách s jedlom neprehnali, to by vaše snahy schudnúť úplne zhatilo.

Aj pohybové aktivity je lepšie zaradiť večer alebo v druhej polovici dňa, keď máte na cvičenie dostatok síl.

Sovy by si mali dávať pozor na to, aby mali dostatok spánku, pretože ten je na chudnutie absolútne nevyhnutný. Problémom niektorých sov tiež býva sedavý spôsob života. Pokiaľ je to aj váš prípad, snažte sa byť počas dňa trochu aktívnejší. Pretiahnite si svaly, užite si prechádzku alebo sa pravidelne venujte svojmu obľúbenému športu.

Čo ak si nie ste istí?

Ak si nie ste istí, či ste skôr škovránkom alebo sovou, je možné, že patríte niekam medzi tieto dva typy. V takom prípade odporúčame, aby ste jedli 5x denne vyvážené porcie jedla a večer 3 hodiny pred spaním už nejedli vôbec. Nezabúdajte ani piť dostatok vody, veľa spať a nájsť si pohybovú aktivitu, ktorá vás bude baviť a uvidíte, že až si na dovolenke oblečiete plavky, budete sa v nich cítiť skvele.

Chudnutie do plaviek zvládnete ľahko s našimi diétnymi balíčkami!

-17%

Diétny balíček na týždeň

65 

(4 recenzie zákazníkov)
-23%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 2 týždne

119 

(7 recenzií zákazníkov)
-29%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 4 týždne

215 

(9 recenzií zákazníkov)
-34%
Doprava zadarmo

Diétny balíček na 8 týždňov

379 

(7 recenzií zákazníkov)
cogmagnifiermenucross-circle